Torre di Portonovo


Een antieke wachttoren op het strand gebouwd in de tijd van Napoleon

Altijd al eens in een middeleeuwse toren willen wonen, met het geruis van de golven op de achtergrond en de zilte zeelucht door de ramen… Dan is dit je kans! Toen ik gebeld werd door de zussen die de toren van Portonovo bezitten kon ik mijn oren niet geloven; mag ik deze prachtige, zeldzame toren op nog een spectaculairdere locatie gaan verhuren aan de klanten van Le Marche Explorer… Het enthousiasme nam nog veel meer toe toen ik er aankwam.

De toren ligt in een eigen omheinde tuin, op een steenworp afstand van zee. Een van de eigenaresse ontving me hartelijk met haar familie, en het klikte meteen… Wat een aardige familie. Adriana draagt zorg voor de B&B en verblijft met haar familie in het wachters huisje dat naast de toren ligt. Iedere ochtend verzorgt zij het ontbijt, waarvoor je de avond van tevoren precies kunt aangeven wat je wensen zijn (is je Italiaans nog een beetje roestig dan kan het in Engels; want Adriana spreekt vloeiend Engels). In de toren is geen keuken aanwezig (wel een ijskastje), dat mag niet omdat het om een zeer speciaal monument gaat; maar Adriana en haar familie vinden het heel leuk wanneer gasten ’s avonds aanschuiven bij hun aan tafel (tegen een kleine vergoeding) om met hun de Italiaanse heerlijkheden die ze maakt, te verorberen.

Adriana en haar zus Raffaella hebben me wat meer verteld over de geschiedenis van de Toren, waarvan hier een korte samenvatting: De toren is gebouwd in opdracht van de Paus naar een middeleeuws model (de eigenaren hebben een tekening gevonden van een vrijwel identiek design gesigneerd door niemand minder dan Leonardo da Vinci). Het is een vesting en op de bovenste etage kun je nog steeds de stenen zitplaatsen zien van de wachters.

De uitkijk post is de top van de toren, een enorm terras met 360 uitzicht over de zee, het omliggend achterland en rechts en link de stranden, ook gebruikt om piraten schepen vanaf de dalmatische kust te kunnen signaleren. Het huisje naast de toren stamt uit 1915 en in WOII verbleven hier soldaten die de kust moesten bewaken. Het terras kan nu gebruikt worden om te genieten van het uitzicht, in de schaduw en koele bries een boekje te lezen of van een aperitiefje te genieten, met uitzicht op het gepeupel op het strand.

Accommodatie

Voor wie de toren nog nooit heeft gezien, is het een droom. Een 18de eeuwse toren, enkele meter van de zee gebouwd met eromheen een privé tuin (met lekkere buitendouche) die voor veel schaduw zorgt, is prachtig.

Als je door de poort de omheinde tuin binnen komt (auto kan hierbinnen geparkeerd worden) volg je een stenen pad naar de andere kant waar de ingang van de toren is. De originele deur (18de eeuws) van de ingang is op zijn minst imposant te noemen. Wanneer je hierdoor naar binnen stapt kom je in hal met origineel kruisboog gewelf, die is ingericht als huiskamer; met een twee persoonsbedbank, enkele fauteuils, verschillende boeken en de Steinway baby-grand piano (voor gebruik van gasten)! De badkamer met douche komt ook uit op de hal (in de tuin is er een buitendouche met koud en warm water).

De leistenen trap leidt naar de eerste verdieping met een tweepersoons- en een persoonsslaapkamer plus een WC met wasbakje. De volgende trap brengt ons naar de tweede verdieping met een grote twee persoonsslaapkamer (waar extra bed kan worden geplaatst) met WC en wasbakje en een eenpersoonsslaapkamer waarin ook de houten trap staat die naar de uitkijkpost (terras) gaat.

Vanaf hier is het uitzicht ongelooflijk, rechts het strand met het bekende restaurant van Michelin twee sterren kok, Moreno Cedroni; Il Clandestino en andere kant een ander prachtig strand waar je rubber motorboten kunt huren om alle prachtige inhammetjes en baaitjes met afgelegen stranden, af te gaan. Recht vooruit de Adriatische zee met in de vroege ochtend de zonsopgang boven zee en in de avond een verlaten strand en zee om heerlijk onder een sterrenhemel te genieten van de rust of een nachtelijke duik te nemen in zee. Een onvergetelijke vakantie.

Voor diegene die niet iedere avond willen gaan uit eten, bestaat de mogelijkheid om bij Adriana en haar familie aan tafel te schuiven om (tegen kleine vergoeding) te genieten van de Italiaanse heerlijkheden die ze op tafel zet.

Prijzen

Prijs per Per Night Per Night
No. personen 1 2
10 augustus - 16 augustus 90 174
Alle andere periodes 80 160Er is ook een kleine tafelmodel koelkast voor de gasten in de toren aanwezig.

Neem contact met ons op info@le-marche-explorer.com of maak gebruik van het invulformulier